بخشی از متن مقاله اثر اسانس بادرنجبويه (Melissa officinalis) بر عملکرد, تلفات و برخي فراسنجه هاي خوني مرتبط با آسيت در جوجه هاي گوشتي :
سال انتشار : 1395
تعداد صفحات :18
برای بررسی اثرات اسانس بادرنجبویه بر عملکرد و تلفات ناشی از آسیت, آزمایشی با 600 قطعه جوجه یکروزه در قالب یک طرح کاملاً تصادفی در 4 تیمار, 5 تکرار و 30 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار از 0 تا 49 روزگی انجام شد. تیمارها شامل شاهد (بدون اسانس) و سطوح 5, 10 و 20 میلیلیتر اسانس بادرنجبویه در لیتر آب آشامیدنی بودند. در روز 49 آزمایش, از هر تکرار چهار جوجه به طور تصادفی انتخاب و برای تعیین شاخص آسیتی استفاده شدند. فراسنجههای گلبول قرمز, هماتوکریت, هموگلوبین, شمارش گلبولهای سفید, فعالیت آنزیمهای کراتینکیناز (CK), آلکالینفسفاتاز (ALP), آسپارتاتترانسآمیناز(AST), آلانینترانسآمیناز (ALT) و فراسنجههای مربوط به وضعیت اکسیداتیو پلاسما شامل مالوندیآلدئید (MDA), وضعیت آنتیاکسیدانی کل پلاسما (TAS), آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز (SOD), گلوتاتیونپراکسیداز (GPX) و فراسنجههای گلوکز, پروتئین, تریگلیسیرید, کلسترول و لیپوپروتئین با دانسیته بالا (HDL) اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد سطح 5 میلیلیتر اسانس بادرنجبویه اثر معنیداری بر عملکرد رشد نداشت, اما سبب کاهش شاخص آسیتی (24/0) و درصد تلفات (10%) شد. همچنین 5 میلیلیتر بادرنجبویه سبب کاهش معنیدار کلسترول پلاسما شد (56/92 میلیگرم در دسیلیتر). فعالیت آنزیمهای AST, ALP و CK در پرندگان مصرفکننده 5 میلیلیتر بادرنجبویه کاهش (به ترتیب 254, 675 و 2495 واحد در لیتر) و فعالیت آنزیمهای TAS و GPX افزایش یافت (به ترتیب 97/1 نانومول در میلیلیتر و 287 واحد در گرم هموگلوبین). استفاده از تیمار 5 میلیلیتر بادرنجبویه سبب کاهش MDA پلاسما در پرندگان شد (02/2 نانومول در میلیلیتر). بنابراین, استفاده از 5 میلیلیتر اسانس بادرنجبویه در جهت کاهش تلفات آسیتی جوجههای گوشتی میتواند مفید باشد.