بخشی از متن مقاله بررسي سميت تماسي ده اسانس از گياهان خانواده ي نعناعيان روي کنه ي تارتن دولکه اي Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae) :
تعداد صفحات :18
کنه ی تارتن دولکه ای Tetranychus urticae یکی از مهمترین آفات گلخانه, سبزیجات و گیاهان زینتی در سرتاسر جهان در فضاهای بسته و باز است. در حال حاضر در مدیریت این آفت استفاده از آفتکش ها بسیار رایج است, که باعث آلودگی محیط زیست, ایجاد مقاومت و افزایش دوباره ی جمعیت کنه می شود. در سال های اخیر, اسانس های گیاهی, عصاره ها و ترکیبات ثانویه ی گیاهان به دلیل خاصیت حشره کشی, کنه کشی, دورکنندگی و اثرات ضد تغذیه ای بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. در این پژوهش به بررسی سمیت تماسی ده اسانس از گیاهان خانواده ی نعناعیان Lamiaceae روی بالغین کنه ی تارتن دولکه ای و اثر گیاهسوزی غلظت بالای این اسانس ها روی گیاه لوبیا پرداخته شد. اسانسه ای گیاهی با استفاده از دستگاه کلونجر و با روش تقطیر با آب استخراج شدند. مرگ و میر کنه ها پس از گذشت 24 ساعت ارزیابی شد و میزان LC50 برای هر اسانس محاسبه شد. در این پژوهش مشخص شد که اسانس گیاهان آویشن شیرازی Zataria multiflora و نعناع فلفلی Mentha piperita به ترتیب با LC50معادل 44/419 میلی گرم بر لیتر و 42/425 میلی گرم بر لیتر بیشترین سمیت را روی کنه تارتن دونقطه ای دارند. با افزایش غلظت اسانس ها میزان مرگ و میر کنه ها افزایش یافت. در غلظت های کمتر از 1600 پی پی ام هیچ گونه گیاهسوزی و در غلظت 1600 پی پی ام میزان گیاه سوزی اندکی روی برگ های گیاه لوبیا مشاهده شد.